Λέει αντίο στις οθόνες αφής η Blackberry και επιστρέφει στα φυσικά πληκτρολόγια

Όσο τις είδατε, τις είδατε. Αναφερόμαστε στις οθόνες αφής τα οποίες έδειξε να προτιμά στα τελευταία μοντέλα της η Blackberry. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, John Chen, επιστρέφει στις ρίζες της, στα φυσικά πληκτρολόγια.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο Bloomberg, ο Chen ανέφερε ότι προσωπικά προτιμάει τα φυσικά πληκτρολόγια στις συσκευές και τόνισε ότι τα μελλοντικά κινητά τηλέφωνα της εταιρείας θα διαθέτουν, κατά κύριο λόγο, τέτοια αντί για οθόνες αφής.

Η εταιρεία θεωρεί ότι οι μεγάλοι οργανισμοί, οι εταιρικοί πελάτες και ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται σε κυβερνητικά πόστα προτιμούν την αίσθηση του πραγματικού κουμπιού σε αντίθεση με τα pixels της οθόνης.

Πλέον, μετά τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα και την αλλαγή CEO, η BlackBerry αναζητά ξανά την πορεία προς την κερδοφορία. Η επιστροφή στα κλασικά πληκτρολόγια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της νέας στρατηγικής της Blackberry, η οποία εστιάζει εκ νέου σε επιχειρηματικούς πελάτες και στελέχη κρατικών φορέων και όχι στην ευρεία μάζα των καταναλωτών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Blackberry ακύρωσε την κυκλοφορία δύο smartphones με BlackBerry 10, των οποίων η ανάπτυξη είχε ξεκινήσει από τότε που το Thorsten Heins ήταν ο CEO της εταιρείας. Οι κωδικές ονομασίες των συσκευών ήταν BlackBerry Cafe και BlackBerry Kospi. Και τα δύο ήταν low-end handsets και προορίζονταν για πώληση σε αναπτυσσόμενες αγορές. Τώρα όμως την κατασκευή τέτοιων κινητών θα αναλάβει η εταιρεία Foxconn.

Μετά την υπογραφή της πενταετούς συμφωνίας με την Foxconn, η τελευταία αναμένεται να αναλάβει τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την διαχείριση των low-end συσκευών στις αναδυόμενες αγορές. Το πρώτο smartphone που θα κατασκευαστεί έχει την κωδική ονομασία Jakarta, και θα κυκλοφορήσει στην Ινδονησία τον ερχόμενο Απρίλιο. Όσο αφορά στην συμφωνία, η BlackBerry υποτίθεται ότι θα λάβει ένα συγκεκριμένο ποσό για την επένδυση της, και όποιο κέρδος προκύψει πάνω από αυτό το ποσό θα μοιραστεί ανάμεσα στις Foxconn και BlackBerry.

Στο μεταξύ, η Typo Products κατασκευάζει μια ειδική θήκη για το iPhone, η οποία ενσωματώνει και ένα κλασικό φυσικό πληκτρολόγιο, για να διευκολύνει τη σύνταξη κειμένων από τη χρήστη. Η Blackberry κατηγορεί την συγκεκριμένη εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι αντέγραψε τον επιτυχημένο σχεδιασμό των δικών της πληκτρολογίων που ενσωματώνει στις συσκευές της, τόσο εμφανισιακά όσο και σχεδιαστικά, με τα ανάγλυφα πλήκτρα.

Συν τοις άλλοις, στην αγωγή αναφέρεται πως αυτή η θήκη παραπλανεί τους χρήστες, οι οποίοι βλέποντας τις φωτογραφίες της πάνω στο iPhone, θεωρούσαν πως «αγόραζαν ένα προϊόν Blackberry». Οι πατέντες που αναφέρονται είναι οι7,629,964, 8,162,552 και D685,775 στο US Patent Office.

Σε κάθε περίπτωση, η θήκη της Typo κοστίζει $99 και θα κάνει την εμφάνισή της στη CES την επόμενη εβδομάδα, υποστηρίζει iPhone 5 και 5S και συνδέεται με αυτά ασύρματα μέσω Bluetooth.