Η Microsoft στο χώρο των αυτοκινήτων με το Car Play

Στα αυτοκίνητα αποφάσισε να επεκτείνει τις δραστηριότητές της η Microsoft, η οποία κατά τη διάρκεια του Build 2014, πραγματοποίησε επίδειξη του «Windows in the Car», της πλατφόρμας δηλαδή που θα μεταφέρει τις εφαρμογές του λειτουργικού συστήματος Windows Phone κυριολεκτικά στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου.

Η κεντρική ιδέα της Microsoft θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το project της Apple, CarPlay το οποίο αφορά μία μέθοδο προβολής όσων βρίσκονται σε μία συσκευή smartphone κατευθείαν σε μία οθόνη πολλαπλών χρήσεων, στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου.

Η Microsoft έχει δημιουργήσει ένα concept το οποίο δοκιμάζει σε πραγματικά αυτοκίνητα αυτή τη στιγμή. Αυτό που θέλει να κάνει ουσιαστικά είναι να προβάλλεται σε μία touch-friendly οθόνη του συστήματος του αυτοκινήτου, ότι δείχνει η οθόνη μιας Windows συσκευής.

Χάρη στο CarPlay ο χρήστης μπορεί να προβάλλει ότι έχει στην οθόνη του κινητού του, στην οθόνη αφής του συστήματος infotainment του αυτοκινήτου.

Όπως αποκάλυψε η Microsoft, ήδη συνεργάζεται με ορισμένους κατασκευαστές για τη δοκιμή του δικού της concept σε πραγματικές συνθήκες αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό εάν και πότε θα λανσαριστούν αυτοκίνητα με Windows. Η πλατφόρμα της Microsoft χρησιμοποιεί την τεχνολογία σύνδεσης MirrorLink και δανείζεται στοιχεία από το περιβάλλον χρήσης τόσο των desktop όσο και των mobile λειτουργικών της εταιρείας. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται σε διάφορα Symbian κινητά της Nokia και στο Sony Xperia Z.

Να σημειώσουμε ότι πολλές λειτουργίες έχουν ανατεθεί σε πλήκτρα αφής επί της οθόνης, ώστε οι ενέργειες να εκτελούνται άμεσα και χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός να παίρνει τα μάτια του από τον δρόμο. Παράλληλα έχει δοθεί έμφαση και στη χρήση φωνητικών εντολών, μέσω των οποίων θα μπορούν να εκτελούνται ενέργειες χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του οδηγού στην οθόνη. Ενδεχομένως τη συγκεκριμένη λειτουργία να εκτελεί μία τροποποιημένη έκδοση του ψηφιακού βοηθού Cortana.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εταιρείες, όπως οι Citroen, Honda, Toyota και VW, έχουν ενσωματώσει σε μοντέλα τους την τεχνολογία MirrorLink, που είναι συμβατή και με συστήματα των εταιρειών Alpine και Pioneer.

Εδώ και πολλά χρόνια η Microsoft έχει δημιουργήσει διάφορα entertainment systems για αυτοκίνητα. Εταιρείες όπως Ford, Kia, BMW, Nissan και Fiat έχουν χρησιμοποιήσει τις ειδικές εκδόσεις των Windows για να φτιάξουν τα δικά τους συστήματα. Η Microsoft όμως τώρα θέλει να βασιστεί στο δικό της Modern UI (Metro) για τα επόμενης γενιάς συστήματα αυτοκινήτου με Windows.

Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί πόσο σύντομα το «Windows in the Car» θα φτάσει σε εμπορικά διαθέσιμα μοντέλα αυτοκινήτων. Οι μηχανικοί της Microsoft δοκιμάζουν ήδη τη νέα τεχνολογία σε πραγματικά αυτοκίνητα και είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επιδείξεις ορισμένων χαρακτηριστικών.

Φυσικά, ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε διαθεσιμότητες, αλλά ούτε και κατασκευαστές αυτοκινήτων που ενδεχομένως ενδιαφέρονται για τη νέα πλατφόρμα.