Η Mars One επέλεξε τους πρώτους (1.058) υποψήφιους αποίκους του πλανήτη Άρη

Πάνω από χίλιοι -για την ακρίβεια 1.058- είναι οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στην ομάδα των πιθανών πρώτων αποίκων του πλανήτη Άρη το 2025, μέσω του προγράμματος Mars One.

Από τους 200.000 ανθρώπους που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να εγκαταλείψουν για πάντα τη Γη, τελικά στη δεύτερη φάση πέρασαν μόνο οι 1.058, όπως ανακοίνωσε η ολλανδική εταιρεία Mars One, η οποία υλοποιεί το project.

Από τους 1.058 υποψηφίους η εταιρεία θα επιλέξει τελικά μόνο 24 αποίκους που θα αναχωρήσουν σε έξι ομάδες των τεσσάρων ατόμων η καθεμιά με προορισμό τον Άρη.

Όσον αφορά στη σύνθεση των 1.058 υποψηφίων, η αναλογία ανδρών – γυναικών είναι 55%-45% αντίστοιχα. Το 63% είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου ή ανώτερων τίτλων, ενώ το 3% κατέχουν πτυχία ιατρικής. Το 76% εργάζονται, το 15% πηγαίνουν ακόμα σε κάποιο σχολείο/ σχολή ενώ το 8% είναι άνεργοι. Όσον αφορά την προέλευσή τους, το 43% προέρχονται από την Αμερική, το 27% από την Ευρώπη, το 21% από την Ασία, το 5% από την Αφρική και το 4% από την Ωκεανία. Συνολικά οι 1.058 προέρχονται από 197 χώρες. Το 34% των επίδοξων αποίκων είναι ηλικίας κάτω των 25, το 65% βρίσκεται μεταξύ 26 και 55 και το 2% είναι άνω των 56.

Οι υποψήφιοι θα περάσουν από διάφορες δοκιμασίες και σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Κραφτ, επικεφαλής γιατρό του προγράμματος, οι επόμενες φάσεις επιλογής, κατά το 2014 και το 2015, θα περιλαμβάνουν δύσκολες δοκιμασίες – εξομοιώσεις , πολλές εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν υπό συνθήκες ομαδικής εργασίας, για να ελεγχθούν οι φυσικές και ψυχικές δυνατότητες των υποψηφίων.

Οι επίδοξοι άποικοι δεν θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη Γη, θα πρέπει να βρουν νερό, να παράγουν οξυγόνο και να καλλιεργούν μόνοι τους την τροφή τους. Η επιφάνεια του Άρη είναι στην ουσία μια απέραντη έρημος, η ατμόσφαιρα αποτελείται κυρίως από διοξείδιο του άνθρακα και η μέση θερμοκρασία ανέρχεται στους -63 βαθμούς Κελσίου.
Η ατμόσφαιρα του Άρη αποτελείται κατά 95,32% από διοξείδιο του άνθρακα, 2,7% άζωτο και 1,6% αργό. Η πίεση στην επιφάνεια του πλανήτη είναι ίση με την ατμοσφαιρική πίεση στα 35 χιλιόμετρα υψόμετρο από την επιφάνεια της Γης. Λόγω της αραιής ατμόσφαιρας, η ταχύτητα του ήχου είναι μικρή, και οι ήχοι δεν διαδίδονται πολύ μακριά, παρά μόνο μερικές δεκάδες μέτρα. Έτσι ο Άρης, εκτός από άνυδρος και έρημος, είναι καισιωπηλός πλανήτης.

Η χαμηλή πυκνότητα της ατμόσφαιρας έχει και άλλες συνέπειες: οι άνεμοι δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί, όμως καθώς η σκόνη που καλύπτει την επιφάνεια του πλανήτη είναι αρκετά ψιλή, οι αμμοθύελλες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορούν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του πλανήτη· μια τέτοια αμμοθύελλα σημειώθηκε το 2001 και ξανά το 2007.

Η Mars One είναι μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει πλάνο να κάνει μαζική αποστολή ανθρώπων στον Αρη μέχρι το έτος 2025. Βασικό «μυαλό» της Mars One, είναι ο Ολλανδός Μπας Λάνσντορπ. Η NASA αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το εγχείρημα, καθώς και η ίδια έχει σκοπό να κάνει κάτι αντίστοιχο, αλλά όχι πριν από το 2030. Η βασική ένσταση της NASA είναι ότι η Mars One δεν θα καταφέρει να βρει χρηματοδοτική βοήθεια για να αναπτύξει το πρόγραμμά της. Η οργάνωση δεν αποκαλύπτει τις εκτιμήσεις της για το κόστος, σύμφωνα όμως με υπολογισμούς της NASA μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη είναι απίθανο να κόστιζε κάτω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλοι, πάλι, αμφισβητούν τις τεχνικές ικανότητες της Mars One ή προειδοποιούν για επιπτώσεις στην υγεία των αστροναυτών από την κοσμική ακτινοβολία και την πολύμηνη απομόνωση. Η απάντηση της Mars One είναι απλή: Για την κάλυψη των εξόδων του εγχειρήματος, που υπολογίζονται σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια, θα διοργανωθεί το μεγαλύτερο τηλεοπτικό reality σόου που έχει δημιουργηθεί ποτέ!