Η Κίνα έστειλε εξερευνητικό όχημα στη Σελήνη

Η Κίνα ξεκίνησε την μεγάλη περιπέτεια του διαστήματος εκτοξεύοντας πύραυλο που μεταφέρει στο φεγγάρι ένα τηλεκατευθυνόμενο εξερευνητικό όχημα, το «Κουνέλι από νεφρίτη».

Ο πύραυλος «Μεγάλη Πορεία» απογειώθηκε την περασμένη Δευτέρα από τη βάση εκτόξευσης δορυφόρων της Σιτζιάνγκ (νοτιοδυτική Κίνα). Η αποστολή Chang’e-3 σηματοδοτεί ένα κρίσιμο στάδιο του φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος της Κίνας.

Με αυτή την πρώτη αποστολή, η Κίνα αναμένεται να πραγματοποιήσει την πρώτη προσελήνωσή της. Θα γίνει η τρίτη χώρα που το πετυχαίνει αυτό, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ.

Το «Κουνέλι από νεφρίτη» είναι ένα σεληνιακό όχημα με έξι τροχούς, το όνομα του οποίου παραπέμπει στην κινεζική μυθολογία. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, θα αποβιβαστεί στα μέσα Δεκεμβρίου στη Σελήνη.

Το όχημα θα κάνει επιστημονικές αναλύσεις, ιδίως γεωλογικές. Εφοδιασμένο με ηλιακά πλαίσια για να του παρέχουν ενέργεια, θα στείλει επίσης στη Γη τρισδιάστατες φωτογραφίες του δορυφόρου της.

Ο κινητήρας είναι παντός εδάφους και θα βρίσκεται σε λειτουργία για τρεις μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα μετακινείται με μία μέγιστη ταχύτητα 200 μέτρων την ώρα.

Η Κίνα αφιερώνει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατάκτηση του διαστήματος, την οποία θεωρεί ως σύμβολο της νέας δύναμης της χώρας υπό την αιγίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οπως εκτιμάται, η Κίνα επιδιώκει να προλάβει την Ρωσία που σκοπεύει να έχει επανδρωμένη σεληνιακή βάση πριν το 2030.