Επιχείρηση συλλογής διαστημικών σκουπιδιών με ένα ηλεκτρομαγνητικό χαλινάρι

Μία πρωτοποριακή μέθοδο για να καθαρίσουν το διάστημα από τα “σκουπίδια” που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη, αναμένεται να δοκιμάσουν τον Φεβρουάριο Ιάπωνες ερευνητές.

Βάσει του ιαπωνικού σχεδίου, ένα ειδικό «λάσο» θα προσελκύσει μαγνητικά τα απορρίμματα ώστε να καταστραφούν.

Το ηλεκτροδυναμικό αυτό “λάσο” θα σαρώσει τα πάνω από 22.000 διαστημικά απορρίμματα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και αναπτύσσεται από ερευνητές της διαστημικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας, (JAXA – Japan Aerospace Exploration Agency).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της NASA, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά περισσότερα από 20.000 κομμάτια-συντρίμμια με μέγεθος όσο μια μπάλα του baseball, 500.000 με μέγεθος όσο μια μπίλια, αλλά και εκατομμύρια μη – ανιχνεύσιμα. Πάντως, για την ώρα ο στόχος των ερευνητών είναι το “σπρώξιμο” των σκουπιδιών στην ατμόσφαιρα, αλλά αργότερα θα γίνουν προσπάθειες για περισυλλογή και εκμετάλλευση τους.

Οι ερευνητές της Ιαπωνικής Διαστημικής Υπηρεσίας ανακοίνωσαν ότι έχουν αναπτύξει ένα “ηλεκτρομαγνητικό χαλινάρι”, όπως το χαρακτήρισαν. Πρόκειται για ένα είδος “σκοινιού” από ανοξείδωτο χάλυβα και αλουμίνιο στο οποίο θα προσδένεται καθένα από τα χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια (νεκροί δορυφόροι, αποκολλημένα τμήματα πυραύλων κ.λπ.) και το οποίο θα τα τραβά μαγνητικά στην ατμόσφαιρα.

Το σκεπτικό των επιστημόνων είναι ότι το ηλεκτροδυναμικό σκοινί, αποτελούμενο από λεπτά καλώδια ατσαλιού και αλουμινίου θα προσδένεται στην επιφάνεια διαστημικών σκουπιδιών, όπως παροπλισμένοι δορυφόροι,τμήματα πυραύλων κ.ά, με τον ηλεκτρισμό που θα παράγεται χάρη στην περιστροφή γύρω από το μαγνητικό πεδίο της Γης θα επιβραδύνει την κίνηση των σκουπιδιών, τα οποία θα μετακινούνται σε χαμηλότερες τροχιές έως ότου εισέλθουν στην ατμόσφαιρα της Γης και καταστραφούν από την τριβή.

Ο καθηγητής Μασαχίρο Νόχμι του Πανεπιστημίου της Καγκάουα, που συνεργάζεται με την Jaxa, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στις 28 Φεβρουαρίου θα εκτοξευθεί ένας δορυφόρος που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο και είναι εξοπλισμένος με το “χαλινάρι” αυτό. “Σε αυτήν την πρώτη δοκιμή έχουμε δύο στόχους: να αναπτύξουμε σε τροχιά ένα σκοινί μήκους 300 μέτρων και να παρατηρήσουμε τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας”, εξήγησε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η NASA αναπτύσσει έναν κομποστοποιητή διαστημικών απορριμμάτων που παράγει πόσιμο νερό ως τελικό προϊόν, ενώ η DARPA, υπηρεσία του αμερικανικού στρατού που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη αμυντικών συστημάτων, ερευνά τη δυνατότητα αποστολής ρομπότ στο διάστημα για να συλλέξουν και να ανακυκλώσουν τους παροπλισμένους δορυφόρους.