Δυνατότητα e-mail σε άγνωστους χρήστες του Google+ μέσω του Gmail

E-mail σε χρήστες του Google+ τη διεύθυνση των οποίων δε γνωρίζουν θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να στείλουν τυχαίοι λογαριασμοί του Google+, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Google.

Με τον τρόπο αυτό, κάθε φορά που οι χρήστες του Gmail θα στέλνουν ένα e-mail, η Google θα τους προτείνει επαφές που έχουν προσθέσει στους «κύκλους» τους στο Google+ και να τους στείλουν e-mail, χωρίς πάντως να αποκαλύπτεται η διεύθυνση e-mail τους, παρά μόνο αν αυτοί επιλέξουν να απαντήσουν.

Η αλλαγή περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του Gmail με το Google+, το κοινωνικό δίκτυο της εταιρείας, που απαριθμεί πάνω από 540 εκατ. ενεργούς χρήστες.

Οι χρήστες της υπηρεσίας Google+, εκτός του ότι θα δουν τις επαφές τους από το κοινωνικό δίκτυο να προστίθενται στη λίστα με τις επαφές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, θα έχουν τη δυνατότητα να τους στέλνουν και απευθείας e-mail, χωρίς να γνωρίζουν απαραίτητα την ηλεκτρονική τους διεύθυνση.

Επί του παρόντος, όποιος χρήστης δημιουργεί λογαριασμό στο Gmail αποκτά αυτομάτως και λογαριασμό στο Google+.

Η αποστολή/λήψη email θα πραγματοποιείται, χωρίς να γνωστοποιείται απαραίτητα η διεύθυνση του παραλήπτη. Συγκεκριμένα, κάποιος χρήστης του Google+ θα μπορεί να γνωρίζει ποια είναι η ακριβής email address, μόνο σε περίπτωση που εσείς του έχετε στείλει πρώτα κάποιο email. Αντίστοιχα, και εσείς θα γνωρίζετε τις ακριβείς ηλεκτρονικές διευθύνσεις μόνο των ατόμων που σας έχουν στείλει ήδη email.

Η δυνατότητα αυτή θα ενεργοποιηθεί σύντομα αυτόματα, αλλά οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα opt-out, δηλαδή να επιλέξουν αν και ποιοι χρήστες του Google+ μπορούν να τους στέλνουν e-mail.

Η Google ισχυρίζεται ότι με την αλλαγή αυτή θα είναι πιο εύκολο να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους που γνωρίζουμε, αλλά βέβαια το ίδιο ισχύει και για ανθρώπους που δε γνωρίζουμε, κι ενδεχομένως να μη θέλουμε να γνωρίσουμε κιόλας…

Η Google από την πλευρά της δήλωσε ότι οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των χρηστών του Google+ δεν θα είναι ορατές σε αγνώστους, ενώ τα e-mail που θα λαμβάνονται από αγνώστους θα πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο τμήμα στο mailbox του παραλήπτη, το οποίο θα είναι ξεχωριστό από τα μηνύματα φίλων και άλλων επαφών. Αν ο παραλήπτης δεν απαντήσει στο μήνυμα, το Gmail θα μπλοκάρει οποιαδήποτε μελλοντικά μηνύματα από αυτό το άτομο.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα αποσταλεί ένα e-mail σε όλους τους χρήστες του Google+, που θα τους ενημερώνει για την αλλαγή. Εξαίρεση, ωστόσο, από την εν λόγω αναβάθμιση θα αποτελέσουν τα δημόσια πρόσωπα, που ακολουθούνται από πολλούς θαυμαστές και δεν θα λαμβάνουν αυτομάτως μηνύματα από άλλους χρήστες του Google+.

Πολλοί πάντως είναι αυτοί, πάντως, που υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έπρεπε να είναι διαθέσιμη μόνο κατόπιν ρητής αποδοχής από τον χρήστη ότι συμφωνεί να λαμβάνει μηνύματα από άλλους χρήστες του Google+ και όχι να πρέπει να κάνει ο χρήστης την αποεπιλογή στη ρύθμιση χειροκίνητα.