Βρετανικά μαχητικά Tornado GR4 με εκτυπωμένα εξαρτήματα!

Η βρετανική αεροναυπηγική ομάδα της BAE Systems ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατασκεύασε σε 3D printer εξαρτήματα για τα βρετανικά μαχητικά Tornado GR4 και μάλιστα ένα από αυτά πέταξε τον περασμένο Δεκέμβριο (του 2013) όντας εξοπλισμένο με αυτά τα εξαρτήματα.

Τα τμήματα του αεροπλάνου που τυπώθηκαν στη βάση της Βασιλικής Αεροπορίας στο Νόρφολκ σε 3D εκτυπωτή ήταν ένα προστατευτικό κάλυμμα για το πιλοτήριο, ένα τμήμα του συστήματος εισαγωγής αέρα και ένα μέρος στο σύστημα προσγείωσης, σύμφωνα με την BAE Systems.

Η δοκιμαστική πτήση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο αεροδρόμιο Ουόρτον στην βορειοδυτική Αγγλία, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η βρετανική πολυεθνική εταιρεία άμυνας, ασφάλειας και αεροδιαστημικής.

Αν και τα τρισδιάστατα τυπωμένα όπλα να είναι επισήμως παράνομα στη Βρετανία, αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να υιοθετήσουν την τεχνολογία για στρατιωτικούς σκοπούς.

Η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης έχει ήδη δείξει τις ασύλληπτες προοπτικές της, καθώς μόλις πέρυσι (Αύγουστος 2013) η NASA είχε ανακοινώσει ότι χρησιμοποίησε εξάρτημα κατασκευασμένο σε 3D εκτυπωτή για κινητήρα πυραύλου!

Οι 3D εκτυπωτές, οι οποίοι επιτρέπουν την κατασκευή ενός αντικειμένου προσθέτοντας στη σειρά στρώματα υλικού βάσει ενός αριθμητικού μοντέλου σε τρεις διαστάσεις, έχει γίνει το μέλλον της τεχνολογίας για την αεροδιαστημική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την BAE Systems η χρήση τρισδιάστατων εκτυπωτών θα μπορούσε να επιτρέψει την εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων λιρών κάθε χρόνο στον τομέα της αεροναυπηγικής. Όπως δήλωσε ο Μάικ Μάρει μηχανικός στην BAE Systems η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για να εξοπλίσει «πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα».